Auteur

Foto: Cyriel Cremers

Foto: Cyriel Cremers

Franca Treur is geboren en opgegroeid in Zeeland. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Leiden. Haar roman Dorsvloer vol confetti (oktober 2009) was het meest bejubelde debuut in jaren. Franca won de Selexyz Debuutprijs en de Jan Bruijns-prijs. Ze werd genomineerd voor onder meer de NS Publieksprijs en de Anton Wachterprijs, en haalde de longlist van de ako Literatuurprijs. Van Dorsvloer vol Confetti zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht.

In januari 2014 verscheen haar tweede roman De woongroep.

Franca schrijft columns, essays en korte verhalen voor diverse media. In 2014 was ze geselecteerd voor het prestigieuze International Writing Program van de University of Iowa. 

Op 12 september 2014 was de wereldpremière van Dorsvloer vol Confetti, de film.

In 2015 was Franca auteur van het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen

In 2016 verscheen de verhalenbundel X&Y, een bundeling piepkleine psychologische verhalen die deels eerder verschenen op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Met tekeningen van Olivia Ettema. Het boek werd lovend ontvangen en voor een verhalenbundel zeer goed verkocht. Een nieuwe serie X&Y verscheen in nrc.next.

In oktober 2017 verscheen de psychologische roman Hoor nu mijn stem bij uitgeverij Prometheus. Het boek werd unaniem goed ontvangen en het werd al binnen een maand drie keer herdrukt. NRC Handelsblad nomineerde het meteen voor beste boek van 2017 en het won de Zeeuwse boekenprijs.

In maart 2018 verscheen Slapend rijk, een nieuwe bundeling korte psychologische verhalen, met beeld van Olivia Ettema.

In februari 2019 publiceerde ze de nieuwe roman Regieaanwijzingen voor de liefde. Het kreeg bij verschijning meteen lovende recensies in onder meer de Volkskrant.

(De informatie over Franca Treur op Wikipedia klopt niet.)