Lezers

292 gedachten over “Lezers

 1. Dag Franca,
  Ik heb met veel plezier je nieuwe roman gelezen. Er zijn boeken die je in één adem uitleest en ook die waarbij je het dichtklappen na de laatste regels liefst uitstelt, omdat je het plezier en de spanning zo lang mogelijk wil laten duren. De woongroep valt wat mij betreft in de laatste categorie; Dorsvloer vol confetti in de eerste. Zelf vind ik het nogal grappig dat er ook nu veel herkenning was. In ‘Dorsvloer vol confetti’, omdat ik én op een boerderij ben geboren en getogen en in de bevindelijke hoek ben grootgebracht. In ‘de Woongroep’, omdat ik in Amsterdam en in een woongroep woon. Wat mij betreft heb je de sfeer en ’t leven in een hoofdstedelijke woongroep buitengewoon goed weten te treffen; hoewel ik m’n bed nog nooit gedeeld heb met een passant . Ik denk soms dat er in Amsterdam, in vergelijking met andere steden, meer mensen te vinden zijn die, zoals Elenoor, ietwat met hun ziel onder de arm, het leven in de stad proberen zin te geven en verschillende van die types, komen langs in de roman. De hipster, de over het paard getilde rijkeluis-zonen en -dochters, de (jonge) mensen die met hun vaak linkse stellingnames, meer bezig lijken te zijn zichzelf te poneren, dan dat zij zich zich daadwerkelijk vereenzelvigen met het onderwerp van hun kritiek. En blijkbaar kijk je met dezelfde mengeling van ironie en sympathie naar al deze mensen, als vier jaar geleden naar de mensen in de bevindelijke hoek. Wat mij nog het meest opviel is dat de sfeer en de personages zo onder m’n huid gingen zitten. De twijfel, de onrust en het zoeken van de personages. Het wordt allemaal heel invoelbaar door de losse verteltrant, waarbij de vaak ‘terloopse’ opmerkingen op het einde van alinea’s of zinnen, m’n denken net weer net weer op een ander been zetten. Het is wel opvallend dat al een paar keer is geschreven dat de roman ‘zwalkend’ of iets van dien aard zou zijn, maar ik vraag mij af of je niet juist heel goed de wispelturige tendenties van je romanpersonages in je stijl en het verhaal hebt weten te vangen. Daarnaast valt mij ook op dat thematiek uit ‘Dorsvloer vol confetti’ terugkomt in je nieuwe roman. Naar mijn idee is ’t niet heel moeilijk een volwassen Katelijne in Elenoor te herkennen. Elenoor heeft eenzelfde eenling-positie en maakt ook haar eigen verhaal, i.p.v mee te gaan in dat van haar vriend. Dan lijkt er ook iets te spelen in de relaties die Elenoor met mannen heeft. Deze gaan niet echt van een leien dakje. Vooral in de relatie met Alexander vind ik dat heel mooi uit gewerkt. ’t lijkt de enige relatie waarin ze emotioneel geraakt wordt en dat juist hij moet verdwijnen, daar valt leuk over te (psycho)analyseren. Niet in de laatste plaats, omdat haar vader niet haar echte vader blijkt te zijn. Afijn, wat ik al zei, ik heb ’t met veel plezier bijna in één adem uitgelezen, volgens mij is het een boek waarvan de schoonheid zich pas achteraf openbaart. Ik kijk uit naar je verhalenbundel (al wordt dat misschien ook weer wat anders dan je van plan bent
  Groet, Dik

 2. Beste Franca, ik vind “de woongroep” een prachtig boek, met de wanhopigheid van een jong iemand omtrent de zin en onzin van het dagelijkse leven. Dat is de tweede laag van het boek, die de recensente van het Parool ( Karin Overmars) ontgaan is. Je stijl doet aan J.J. Voskuil denken.
  Ik lees je boek langzaam en grondig, zodat niets mij ontgaat! Veel succes. Pim

 3. genoten van de woongroep!!

  Hoop,dat er gauw weer een nieuwe “Franca Treur” komt.

  Hilde Snelting (75)

  Woon in een – niet idialistische- woongroep.

 4. Ha Franca, ik had je boek echt binnen een paar dagen uit en dat is wonderlijk want sinds de bevalling had ik geen enkel boek meer gelezen. Ik vond het geweldig en dat zeg ik niet om te slijmen of omdat het van jou is. Het is een boek dat ik ook zou kopen als het niet door jou was geschreven. Ik weet zeker dat je met dit boek de hele generatie van ons aanspreekt. Ik heb ook zo vaak hardop gelachen. Vooral toen ze die fietsen de gracht in keilde. Echt hilarisch. Dat die ene man nog gaat helpen ook, tot hij erachter komt dat ze in het water terecht komen. En dat die twee huisgenoten vervolgens hun fietsen zochten, hahaha. Ik heb dat niet vaak hoor, dat ik hardop moet lachen om een boek (laatste keer was jaren geleden bij the curious incident of the dog in the night time- niet dat je boek enige gelijkenis daarmee toont- maar daar moest ik ook vaak om lachen). Ook bijzonder om het pand te kennen waar de woongroep is gevestigd. Die twee kamers van Elenoor waren natuurlijk jouw kamers. Dus ik kon mezelf helemaal verplaatsen in die ruimte. Ik wist niet dat er zo’n enge zolder in dat pand was. Of was dat erbij bedacht? Nouja, maakt ook niet uit. Ik vond het gewoon echt een heel tof boek. Heb op 22 december nog in het Badhuis gegeten, dus ik zag het echt helemaal gebeuren allemaal. Ik had niet verwacht dat het boek zo grappig zou zijn. Die cynische ondertoon van het begin waarvan ik in het begin nog dacht dat het me tegen de borst zou gaan stuiten, dat ben ik juist zo gaan waarderen gedurende het lezen want zo is de hoofdpersoon gewoon. Ja, ik kan nog 103 superlatieven gaan gebruiken maar ik ben geen recensent. Ik vond het echt een heel mooi, bijzonder en ook spannend boek, vooral de 2e helft; wat een rotzak die Alexander! En vooral grappig dus. Jesse is nog bezig, en die vindt het ook heel grappig. Ik vraag elke keer of hij dat al heeft gelezen of dat. Ik had elke avond heel veel zin om in het boek te gaan lezen. Jammer dat het uit was, heel jammer, het mocht van mij nog wel doorgaan. Groetjes Fenne Verhoeven

 5. Dag Franca, De woongroep is een mooi boek, om van A tot Z te lezen. Weliswaar met tussenpozen, want zo komen- voor mij – de personen nog meer tot leven .Kortom: het verhaal is prima. Lof! .
  Wat mij wederom in hoge mate heeft verrast is een van je stijlaspecten. Je korte niets verhullende zinnetjes op onbewaakte momenten, die trefzeker een persoon of een situatie schetsen. Ik hoop dat je die stijl ook in volgende boeken weet aan te houden.
  Ik snap niets van de hier en daar zure kritiek en vraag me af of de recensenten tijdens het lezen de nodige pauzes hebben ingelast . Maar hoe ook, je boek vindt zijn weg wel.
  Ik zag deze week een interview met Connie Palmen , waarin zij uitlegt ( in mijn woorden) dat schrijven ‘uit je hoofd treden’ is naar de wereld/ de ander. Dat is je goed gelukt, omdat jouw boek mij ‘uit mijn hoofd deed treden’ in jouw richting.
  Ik ben nu aan de biografie van W.F. Hermans begonnen. Ik vind dat wel een goede volgorde: eerst jij dan hij.
  Hat ga je goed.

 6. Dag Franca,
  Heb je nieuwste boek De Woongroep recent gekocht, en net uitgelezen. Een prachtig boek, interessant ook! Veel succes verder.
  Groet,
  Peter

 7. Ik heb “De Woongroep” van Franca Treur met bijzonder veel plezier gelezen. Haar stijl is soepel, haar taalgebruik origineel. Hoofdpersoon Elenoor is contentmanager, en houdt zich bezig met het beschrijven van de inhoud van producten. Zelf voelt ze zich echter leeg en betekenisloos. Ze is op zoek naar verbondenheid, maar een huisje-boompje-beestje leven staat haar tegen. Dat zij aanvankelijk voor een idealistische woongroep kiest, wordt niet alleen hierdoor verklaard, maar ook door haar jeugd met een stuurloze moeder en een vader die een onwrikbaar geloof heeft in the American Dream, waardoor Elenoor teveel vrijheid en ruimte voelt om tot ontwikkeling te komen. Met enkele pennenstreken wordt ook nog eens de liefdesgeschiedenis van Elenoor’s grootouders beschreven, die elkaar op bijzondere wijze tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoetten. Een oorlog die Elenoor’s vriend Erik mateloos intrigeert, en die een rol van betekenis in het boek blijft spelen.
  Interessant is de rode draad van een zorginstelling waar Erik’s vader (Jan “de Herder”) van hoofdpersoon Elenoor aan het roer staat, en een van haar huisgenoten werknemer is. Zowel de kapitalistische corruptie van de gevestigde orde als het slappe idealisme van de dertigers komen hierin samen. De verwijzing naar de heilige Sint Jozef is veelzeggend. En zo zit er meer symboliek in het boek die de verhaallijn ondersteunt: de olifantjes in een directiekamer, de zoektocht naar een verdwenen vriend, en de rol van de nazi’s in de oorlog, dit alles lijkt te verwijzen naar de impact van groepsvorming, die ook weer in haar motto (een citaat van Dostojevski) naar voren komt.
  Franca Treur is er meester in alle lijntjes samen te brengen: van een naar rijke mannen zoekende Hindoestaanse huisgenote, tot een fetafetisjist die naar Griekenland vlucht, aan het einde klopt alles. Het verhaal zwabbert hier en daar, maar ook Elenoor zwabbert. Zij weet niet wat ze wil, en welke kant het met haar leven op moet. Deze manier van schrijven lijkt bewust gekozen en het werkt, want Elenoor blijft ongrijpbaar in haar zoektocht naar een zinvol bestaan. Pas als zij aan het fantaseren slaat, voelt ze zich betekenisvol. In het boek staan daar twee fraaie voorbeelden van: in een scène verkleedt zij zich als clown, en op een ander moment (als zij seks heeft met Erik) doet zij alsof zij een vriendin, om zichzelf maar niet te hoeven voelen.
  De manier waarop Franca Treur de dolende dertigers beschrijft is ronduit ironisch en lachwekkend, want we kennen ze allemaal: de idealisten die onbespoten postelein eten en er ondertussen met jouw muziekboxjes vandoor gaan. Treur heeft ze meesterlijk neergezet. De toon is spottend, maar je hebt toch sympathie voor ze.
  De woongroep brengt Elenoor niet wat ze wenst, en ze kiest voor een zogenaamd burgerlijk leven. Maar of dat zo zaligmakend is… Ze kan alleen seks met Erik hebben als ze fantaseert dat ze iemand anders is, en als mogelijke gezinsuitbreiding daarop gebaseerd is, belooft dat niet veel goeds. Franca Treur debuteerde met een prachtig verhaal over de strenge Zeeuwse wetten. Nu heeft ze het aangedurfd de grachtengordel neer te zetten. Daar is lef voor nodig, en dat heeft ze. Klasse! Franca Treur is een volwaardig literair auteur waar we nog veel moois van kunnen verwachten.

 8. Dag Franca,

  Ik vond je book “De woongroep” een mooi boek. Ik heb er van genoten, evenals van je eerste boek.

  Groet

 9. Heb heel erg genoten van ‘Dorsvloer vol confetti’ én van ‘De woongroep’. Beide boeken hebben een humor die mij aan Maarten ’t Hart, maar ook aan Nabokov doet denken. Stilistisch gezien ontzettend knap om de lezer te laten lachen en glimlachen met een woordje hier, een opmerking daar, en om de personages zo goed te treffen.

 10. Hoi Franca,

  Ik ben gisteren begonnen in Dorsvloer vol Confetti, omder andere door de aandacht die Adriaan van Dis gaf aan het boek (en de verfilming) deze week in DWDD.

  Een vraagje: wat is de reden dat je het telkens over ‘de’ vader hebt, en ‘de’ moeder?

  Alvast bedankt!

 11. Dag Mark,
  Leuk dat je Dorsvloer vol confetti aan het lezen bent. Ouders en grootouders zijn niet alleen familieleden in de gemeenschap die ik beschrijf. Het zijn ook door God (de Heere) ingestelde instituties, dragers van het gezag. Analoog aan ‘de Heere’ is er daarom gekozen voor ‘de vader’ en ‘de moeder’.
  Hartelijke groet en veel leesplezier!
  Franca

 12. Hoi Franca,

  bedankt voor je snelle reactie! Ik heb het boek inmiddels uit en ben er nog niet helemaal uit of ik het nu een triest, of juist een mooi boek vind… Misschien wel beide, hoe raar dat ook klinken mag.

  Je consistente gebruik van ‘de’ vader en ‘de’ moeder gaven me ook het gevoel dat het gaat om personen/karakters die binnen deze geloofsgemeenschap een consistent gedrag hebben. Alsof alle vaders en moeders op dezelfde wijze zouden reageren.

  Hoe dan ook een aanrader!!!!

 13. Beste Franca,

  Jouw boek DE WOONGROEP heb ik uit.
  Ik heb er de tijd voor genomen, want ik wilde in de stemming zijn en ongestoord kunnen lezen.
  Het was een mooie ervaring met een vleugje nostalgie en soms een déja vu. Het verhaal heeft me geraakt.
  De gedachtes van Elenoor – haar opvattingen over mensen – de mensen waarvoor ze koos – de mensen die ze tegenkwam – haar nieuwe woonvorm – het enthousiasme en de twijfel daarover – dat alles geeft het boek de waarde mee die soms ook de werkelijkheid blijkt te zijn.
  De verhouding met haar moeder – met haar vriend en zijn functioneren als in een andere wereld, zelfs op intieme momenten – met diens vader – de mening over de burgermaatschappij en het verzet daartegen – het kroegleven – allemaal herkenbaar.
  De chaos in de woonvorm – de losse plichtsbetrachting – ergernis – angst – het gevoel voor realiteit of eigenlijk meer het gebrek daaraan – het komt allemaal in jouw boek voor.
  En ten slotte de keuze voor zekerheid en geborgenheid.
  Dit alles maakt het voor mij een boek dat ik niet gauw zal vergeten.

  Anton.

 14. Dag Franca,

  Ik heb zeer genoten van de “Woongroep”. De beschrijvingen van vooral de vader, de moeder, de bewoners en alle passanten in het boek interpreteer ik als objectieve waarnemingen. Knap gedaan, een mooie, diepgaande analyse van deze tijd(en)

 15. Hoi Franca,

  ik zag pas de filmtrailer van je boek dorsvloer vol confetti,ik wil je boek nog heel
  graag lezen ook naar de film ben ik benieuwd!
  Toen ik het voorstukje zag moest ik denken aan de film The Shunning,hoewel het verhaal natuurlijk heel anders is heeft het ook veel overeenkomsten.
  Deze verfilming van de trilogie,gaat over een meisje dat leefde in de Amish gemeenschap,waarin ook zij moeite kreeg met de vele regels die haar werden opgelegd.
  Op een gegeven moment ontmoete ze een buitenstaander die vragen begon te stellen,na verloop van tijd besloot ze haar eigen keuzes te gaan maken.

 16. Hoi Franca, bedankt voor dit mooie boek. Ik heb het met veel plezier gelezen, evenals je debuutroman “Dorsvloer vol confetti”. Ik las ook je interview in de Viva en je opmerking over het avondmaal in bevindelijke kring. Ik herken dit wel uit de verhalen van mijn moeder. In haar kerk was er ook een grote drempel om deel te nemen. Dit in tegenstelling tot het eerste avondmaal. De eerste, die de beker kreeg aangereikt was Judas!! Dat lijkt me toch veelzeggend. Waar is het mis gegaan?
  groet, Peter.

 17. Beste Franca,
  Heb ‘Dansvloer vol confetti’ en ‘De Woongroep’ gelezen. Als ik denk aan ‘de dansvloer’ zie ik een blauwe lucht voor me, waarin schapenwolkjes drijven en
  tussen de weilanden en akkers door, fietst een meisje, vrolijk en sterk. Hoewel
  Katelijne serieus onder de knoet ligt van ouders, school en kerk, biedt zij weerstand, door humor en dapperheid. ‘De Woongroep’ baadt in een andere sfeer. Het gaat er luidruchtig aan toe, daar in Amsterdam, waar brutale mensen,meestal onder een grijze hemel, hun weg zoeken naar vriendschap en geluk, maar daar jammerlijk in mislukken, terwijl sigaretten, joints en bier daarbij ook niet behulpzaam zijn. Ook nu weer, net als in ‘confetti’, blijft de hoofdfiguur moedig het hoofd bieden aan de tegenwind. Net als Katelijne, beschikt Elenoor over een merkwaardig incasseringsvermogen, die hen helpen de dipjes te overwinnen!

 18. Was op 25 maart in zaal Splendor (Amsterdam) waar schrijfster voorgelezen
  heeft uit haar nieuwe verhalenbundel. Zij las “Gezellig” voor, een aangrijpend verhaal over een illegale immigrant, die zich verschuilt in het verlaten huisje van een sluiswachter. Franca is erin geslaagd om de personages uit het verhaal helemaal tot leven te wekken, als in een film. Het was een onvergetelijke belevenis.

 19. Dag Franca,

  Ik heb je beide romans gelezen en ook je korte verhalenbundel. Ik vond het allemaal aantrekkelijke literatuur. Ik heb nu zelf een boek geschreven, dat enige waardering heeft gekregen, “Het verdriet van Koesoesoe”.
  Sinds deze week staat het ook in de bibliotheek. Ik vond het leuk dat mijn boek (Trie) nu precies naast jouw boeken (Treu) staan. Dat vind ik een hele eer.
  Ik ben benieuwd naar je volgende boek. Ik hoop dat je mijn boek ook eens leest.

 20. Bedankt voor het mooie boek ‘Dorsvloer vol confetti’. Ik lees graag boeken die mij als Noord-Hollander naar het mooie Walcheren ‘ontvoeren’. Als ik geen tijd heb om er zelf naartoe te gaan, surf ik gewoon mee over de woorden van de auteur – in dit geval jouw woorden. Een deel van mijn ‘fermielje’ komt namelijk uit Vlissingen. Daar kwam ik veel en vaak; het zijn dierbare herinneringen.

  De herinneringen die Geert van Oorschot aan Vlissingen had, waren verre van dierbaar. Dat heb ik niet alleen uit zijn boeken geleerd maar ook van mijn vader gehoord, die een volle neef van hem was. ‘De vader’ had overigens weinig op met Zeeland. Hij zei altijd ‘Zeeland is dichtgeplakt met kranten’ en ‘aan het begin van de provincie staat een bord: HIER HOUDT DE CULTUUR OP’. Als kind heb ik dat allemaal geloofd – ik wilde dat bord wel eens zien en eventueel stelen om het in m’n kamer op te hangen.

  Ik vraag me af: als je geboren en getogen bent op dat prachtige ‘eiland’ en daarna naar de Randstad trekt, krijg je dan geen aanvallen van ernstige heimwee? Als ik over Walcheren rijd (als Noord-Hollander dus), blijven de smalle landweggetjes met hun hoge boomsingels en de plotseling links en rechts opduikende landgoederen me een heerlijk gevoel geven. En dan de kust… De hoge, smalle duinenrug tussen Vlissingen en Zoutelande, de buitendijkse weg tussen Westkapelle en Domburg, de onbetaalbare Manteling… En dat alles met een bescheiden maar degelijk stadsgevoel in Middelburg binnen ‘handbereik’.

  Enfin, de Dorsvloer kabbelt voort in vrolijke en obligate vanzelfsprekendheid. Dat doet mijn leven ook, dus alleen daarin ligt al een stuk herkenning. Super! Thanks!

 21. Hallo Franca,
  Ik zou heel graag het boekje “Ik zal maar nergens op rekenen” willen lezen.
  Ik heb al een mail naar J van Damme van PZC gestuurd maar geen reactie gekregen.
  Ik zou het willen gebruiken voor mijn leesclub. Wij hebben “Dorsvloer vol confetti” gelezen en gaan ook de film bekijken.
  Hopelijk kun je me helpen.
  Hartelijke groeten,

 22. Dag Franca, ik hoorde gisteren je interview bij Kunststof en vroeg mij af: Herinner je je nog dat je zelf aan het avondmaal ging in Aagtekerke? Was dat dan allemaal fake? Heb jij nooit echt de liefde van God ervaren doordat Hij zo dicht bij je kwam? Het voelt zo koud om het geloof nu alleen maar te gebruiken om van je af te schrijven en geld te maken. Zo artificieel ook om te doen alsof je al lang klaar bent met dat absurde idee dat er een god zou zijn. Zo oneerlijk ook om te doen alsof je niet weet wat je ouders ervan vinden. Terwijl je weet dat je hen en allen die vanuit je achtergrond zoveel van je houden zo diep kwetst. Maar ook zo ontzettend leeg, arrogant en hol om jezelf tot god te zijn … Wordt het geen tijd dat je met de verloren zoon terugkeert naar het Vaderhuis?

 23. even geen geloof meer… Wat ben jij een mooie vrouw en Mens!.Ga je zeker lezen.

  Kenneth

 24. Hallo Franca,
  Je eerste boek vorige week pas gelezen.
  Wij zijn ook ‘ refo’s’. Gezin van vader, moeder, 4 volwassen kinderen en een toegift. Ik (moeder) heb super genoten van het boek. De andere boeken ga ik ook snel lezen.
  Vriendelijke groeten.

 25. Hoi Franca,

  Goed optreden in Pauw afgelopen maandag. Als ex-refo van ongeveer dezelfde leeftijd ervaar ik soms gelijke spanningsvelden. Breken met het geloof betekent niet automatisch breken met familie en andere dierbaren. En ook ik ben geregeld geneigd het voor de zwartekousengemeenschap op te nemen. Wel heb ik het idee dat het (voor mij) in een stedelijke omgeving wat makkelijker was om los te komen uit deze gemeenschap, dan in een dorpse. Alhoewel ik ook het omgekeerde kan beredeneren.

  Je eerste boek heb ik uiteraard gelezen, ‘Hoor nu mijn stem’ zal het tweede gaan worden. Ik moet nu eenmaal keuzes maken in het enorme aanbod van boeken. 😉

  Het gaat je goed!

 26. Franca, wat is Hoor nu mijn stem een schitterende roman! Integer, fijnzinnig geschreven met herkenning van een wereld die ik slechts uit overlevering ken van/over mijn opa (die voor bekeerd doorging-hij overleed 6 maanden na mijn geboorte). Een ongekend sereen boek dat boeit van begin tot eind. Heel hartelijk dank.
  Vr.groetend,
  Rinus Aldus

 27. Dag Franca, Wat een prachtig boek is ook ‘Hoor nu mijn stem’. Net als Dorsvloer vol confetti heb ik het aan een stuk door gelezen. Hoe Leiden wordt beschreven – ik heb daar ook gestudeerd- vind ik heel herkenbaar. En nu ik als van oorsprong katholieke vrouw meer dan 10 jaar in een ‘refo’ omgeving heb gewoond- heb ik door je boek, denk ik, voor het eerst enig inzicht gekregen wat een opvoeding in een streng christelijke milieu betekent en met je kan doen. Je subtiele woordgebruik en liefdevolle manier van beschrijven leiden er bij mij toe dat ik ga denken in plaats van oordelen en daarnaast kon genieten van de fijnzinnige observaties. Dank daarvoor.

 28. Dag Tanneke,
  Dat is echt heel fijn om te horen. Vooral dat je ging denken in plaats van oordelen. Dank je wel voor je mooie woorden!
  Hartelijke groet, Franca

 29. Net je bijdrage gelezen in de groene amsterdammer van 13 december 2017
  Wat mij nu opvalt is dat je zingeving serieus en consequent oppakt en dat is onvermijdelijk. Ik verwonder me dat je je beperkt tot een aantal hedendaagse filosofen.
  Ik zelf verkeer in de prettige omstandigheid over vrije tijd te beschikken. Dat heeft het mogelijk gemaakt serieus kennis te nemen van het werk van Benedictus de Spinoza. Vooral zijn theologisch politiek tractaat zal naar mijn inschatting je erg verwonderen over de diepte van het zingevingsproces dat kan ontstaan nadat je een theologie op basis van openbaring en mysterie hebt verlaten. Ik gun je die verwondering gaarne.

 30. Dag Franca,

  Ik lees je artikel in het RD van vandaag.
  het doet me pijn te lezen hoe kerkverlaters zich voelen weggezet als mensen met een enorme leegte.
  Ik zou best wel eens met je willen praten. Van mij hoef je dan geen rok aan te trekken of ‘met alles mee te doen”, wat dat dan ook moge zijn. En ik zal niet bidden dat je terugkeert van je dwaling. Ik bid overigens wel voor je.
  Maar daar zouden we het dan over kunnen hebben.
  Hoor nu mijn stem heb ik nog niet gelezen.. Dat komt nog.
  Ik wens je alle goeds,
  Lenie Massink

 31. Dag Franca,
  Ik las je artikel in het RD en kan je gevoel van onbehagen wel volgen. Ik volg verder niet veel van je boeken, omdat me het genre niet echt trekt, maar zijdelings lees ik wel eens wat recensies of zie een interview. Ik vermoed bij je een oprechte zoektocht naar een diepere werkelijkheid. Maar weet je dat die vraag voor alle mensen, gelovig of ongelovig altijd uitdraait op zoeken naar liefde voor en (h)erkenning van wie jezelf bent? Ik zie dat ook heel sterk in jouw reactie. Herken je in die twee elementen bepaalde basale vooronderstellingen? Ik ga die vraag niet voor je beantwoorden, maar wil twee denkers meegeven, die daar diepe antwoorden opgeven. De amerikaan T. Keller en de filosoof Augustinus. Succes met je zoektocht.

 32. Hallo Franca,

  Hoewel we onbekenden van elkaar zijn, heb ik na het lezen van jouw bijdrage aan het RD van 18/12/2017 wel de behoefte om te reageren. Aan de ene kant omdat ik een heleboel van de leegte herken, ook in de reformatorische groep van Nederlanders waartoe ik ook zelf behoor. Dan zie ik niet zoveel verschil tussen en apathische ‘gelovige’ en een apatische ‘ongelovige’.
  Aan de andere kant ben ik toch wel diep geraakt door het godsbeeld wat ik op de achtergrond van jouw artikel ontwaar. Mijn diepe overtuiging is dat wij dat beeld helemaal niet zo goed kunnen onderscheiden, en er dus eigenlijk altijd een eigen idool van maken. Ik geloof dat de God van de Bijbel een God van ‘communion and communication’ is, als eerste in de diepe relatie tussen Vader, Zoon en Geest maar dan ook in de relatie met mensen. Als ik jouw zoektocht naar zingeving enigszins proef in de termen ‘Zin ontstaat in het gesprek tussen mensen’ en ‘Ze zoeken het antwoord in de verbinding met anderen…’, leid ik daaruit af dat het voor een groot gedeelte gaat over samen-leven van mensen in een brede en diepe zin. De vraag is of de woorden en daden van Jezus Christus ons hierbij niet de essentie van gemeenschap leren, met inderdaad een vooruitzicht naar een vernieuwing. Tegenover jouw recente voorbeeld van de koninklijke bruiloft en de man zonder bruiloftskleed wil ik dan graag de bruiloft te Kana zetten, waar Jezus optrad als ‘the master of the feast’ (Tim Keller).

  Hartelijke groet

 33. Dank Rine le Comte. Mooi verwoord! Iedereen geeft op zijn eigen manier betekenis aan zijn leven, al dan niet met de God van de Bijbel.
  Hartelijke groet, Franca Treur

 34. Beste Lenie,
  Dank voor je reactie. Ik lees daar veel liefde in. Het ging me erom in het artikel iets te verwoorden over de reacties op kerkverlaters in het algemeen. Mijn eigen familie is wat deze dingen betreft heel wijs, en het contact is heel goed.
  Hartelijke groet, Franca

 35. Dag Franca, ik ben in 2016 twee maal naar Amsterdam geweest om je
  te beluisteren, de eerste keer tijdens een voordracht in Zaal Splendor en nadien in Huis De Pinto. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit; kom je ook eens niet naar Vlaanderen om je nieuwe boek, ‘Hoor nu mijn stem’, voor te stellen? Antwerpen zou een leuke locatie zijn, vind je niet? Of Brugge, Gent en Brussel? Niet aarzelen zou ik zeggen, doen!

 36. Dag Franca,
  Ik heb genoten van je lezing in november vorig jaar in Assen, en vooral ook van je scherpe, goed geformuleerde antwoorden op de vragen die er werden gesteld.
  Ik vind je boek erg goed geschreven, inhoudelijk, maar ook qua stijl.
  Erg knap hoe je de twee verhaallijnen door elkaar laat lopen en vooral ook op welk moment en in welke verhaallijn je bepaalde aspecten van het geloof en de kerkgemeenschap aan de orde stelt.
  En in de beschrijvingen van de persoonlijke gevoelens van de hoofdpersoon voor mij veel herkenning.
  Ik ga je boek zeker nog eens lezen!

  Hartelijke groeten,

 37. Dag Rob, Dank voor je belangstelling. Wat aardig! Als men me in Vlaanderen uitnodigt, kom ik! Hartelijke groet, Franca

 38. Beste Franca,

  Je eerste boek heb ik inmiddels 3 keer gelezen…, wat een herkenning. Ook van “De Woongroep” heb ik genoten.
  Nu wacht ik op de electronische uitgaven van “Hoor nu mijn stem” en “X&Y”.
  Enig idee wanneer die beschikbaar komen?

  Hartelijke groeten,
  Henk.

 39. Beste Henk,
  Dank je wel voor je complimenten. Fijn om te horen! ‘Hoor nu mijn stem’ zal in maart uitkomen als e-book. Van X&Y komt geloof ik geen digitale versie. Dat is een boekje om te hebben, met tekeningen.
  Hartelijke groet,
  Franca

 40. Beste Franca,

  Heb enkele hoofdstukken van je nieuwe boek “Hoor nu mijn stem” gelezen. Eigenlijk wil ik alleen maar doorlezen tot het boek uit is. Dat wil toch wel wat zeggen… 😉
  Verder volg ik de opinie-artikelen die in het Reformatorisch Dagblad verschenen zijn. Ik vind het verstandig van de krant om mensen (waaronder jijzelf) de gelegenheid te geven om over jouw boek te schrijven. Wat vind jij daar zélf van?
  Op 5 maart ben jij in Katwijk. Ik hoop erbij te zijn.

  Met een hartelijke groet,

 41. HEY Franca! Als geboren Zeeuw en sinds 10 jaar wonend in Belgie gebruik ik jouw boeken om uit te leggen aan mijn vrouw en schoonfamilie hoe mijn denkwereld in elkaar zit en dat werkt tot nog toe zéér goed! Ik zou je gráág een podium bieden om ook in Vlaanderen méér voet aan de grond te zetten. Zelfs de kranten hebben hier al recensies gegeven! VRAAG over Hoort nu Mijn Stem mag 266/267 4e druk. Citaat: Wanneer ze samen waren, waren ze samen alleen. Hoe bedoel je dat? Zou zelf eerder zeggen: Wanneer zie niet samen waren, waren ze samen alléén! Doordenkertje misschien? Denk aan mijn aanbod voor een Podium in Vlaanderen!

  Mvg en dank voor reactie alvast!
  PS: ook ik heb in Delft aan TU gestudeerd dus wereld van herkenning! Hans.

 42. Beste Franca,

  Toen ik je boek na een aantal ademloze uren uit had, heb ik er achterin geschreven:

  Wat zijn hier de tijdperken van jeugd en volwassenheid prachtig naar elkaar toe geschreven.
  Zonder oordeel, met pijn, met liefde, met rede.
  Dit heeft me gegrepen. En ik ben blij met mijn eigen opvoeding op dit gebied.
  Einde citaat.

  Die eigen opvoeding was in een open hervormd predikantengezin.

  Dank voor dit boek en hartelijke groet.

 43. Dag Jan,
  Dank voor je berichtje. Fijn dat je de neiging voelt om door te lezen. Tot 5 maart in Katwijk!
  Hartelijke groet,
  Franca

 44. Dag Hans,
  Mooi dat je ‘Hoor nu mijn stem’ geeft aan niet-protestanten. Het is altijd goed om elkaars leefwereld te proberen te begrijpen, en literatuur kan daar heel goed bij helpen. Ik kom graag naar Vlaanderen. Uitnodigingen voor schrijversbezoeken lopen via de Schrijverscentrale.
  Hartelijke groet,
  Franca

 45. Beste Jonneke,
  Dank voor je mooie complimenten. Fijn, dat van die ademloze uren. Daar doe ik het voor.
  Het beste!
  Franca

 46. Beste Franca,

  Heb de bijeenkomst in Katwijk door helaas moeten missen… Daardoor ook je opdracht of handtekening…

  HG

 47. Maandag 19-03-2018. Betreft: “Hoor nu mijn stem”
  Dag Franca, Zaterdag heb ik je boek bij “De Drukkerij” in Middelburg gekocht, en vanmorgen uitgelezen. Ik heb het, op sommige momenten met herkenning en herinnering, maar bovenal met plezier gelezen. Het ga je goed. Geen familie van ……………

 48. Ben naar Venlo geweest, waar Frans Pollux op donderdag 15 maart in de ‘Domani’ een dubbelinterview hield met Joris Luyendijk en Franca. Het was een debat van een heel hoog niveau. Conférencier Pollux ging vlot over van Joris naar Franca, hoewel beide auteurs op een heel verschillend terrein wekzaam zijn. Al bij al konden Franca en Luyendijk het goed bij elkaar vinden, zo was mijn indruk, hoewel Franca even in het verweer ging – en moest gaan – toen Joris zei dat vanaf het ogenblik dat hij het karakter van de personages van een roman had doorgrond en de hand de schrijver voelde achter hun handelingen, dat hij dan het boek voorgoed opzij legde… Dat vond Franca niet leuk en zij merkte terecht op dat een goede schrijver normaliter onzichtbaar blijft als ‘bestuurder’ van de personages van een boek.
  By the way, Venlo is echt wel een leuke stad en zodoende werd mijn dagje (en nachtje) Nederland een topper.

 49. Beste Franca,
  Gisteren heb ik genoten van je lezing in Meliskerke. Wat dapper van je, Franca, dat je deze stap hebt durven zetten! Ik geniet van je boeken. Het lezen van jouw boek: “Hoor nu mijn stem”, is voor mij een stuk verwerking geweest van mijn Ger Gem trauma.
  Rianne

 50. hi!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

 51. This will be the right blog for anyone who desires to be familiar with this topic. You recognize a great deal of its practically not easy to argue on hand (not too I really would want…HaHa). You actually put a new spin over a topic thats been written about for a long time. Fantastic stuff, just excellent!

 52. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything such as this prior to. So nice to locate somebody with many original ideas on this subject. realy i appreciate you for starting this up. this fabulous website is one area that is needed online, someone with a bit of originality. helpful purpose of bringing a new challenge towards web!

 53. Good post. I be taught something more difficult on totally different blogs everyday. It should always be stimulating to read content from other writers and observe a little bit one thing from their store. I’d prefer to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 54. Nice shoes I bought these shoes for my wife and I for running and other outdoor activities because I naturally run up on my forefoot and I hate wearing shoes with all the extra padding that only adds bulk. We have had them for several months now and I no longer get shin splints when I run and find that I like walking around barefoot (real barefoot) much more now. Go easy when you…

 55. Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this additionally – taking time and precise effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and under no circumstances seem to get something done.

 56. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 57. Cheapeast Isotretinoin Buy Tamoxifen Gynecomastia [url=http://ciali5mg.com]cialis[/url] Compra Levitra 10 Mg

 58. Fastest Cialis Delivery Buy now isotretinoin claravis Ward [url=http://buyciali.com]cialis tablets for sale[/url] Buy Zithromax For Chlamydia

 59. Beste Franca,
  “Een ongelofelijk aangrijpend en rauw verhaal over een kloof die te groot wordt om te overbruggen en de kracht om het uiteindelijke vertrek niet als verraad te zien, maar als een LEERSCHOOL. Ik moest steeds maar doorlezen, het liet me niet meer los.”
  Zo schreef je over de debuutroman van Tara Westover. Je had het niet beter kunnen omschrijven… Het is een boeiend boek. Nét zoals het boek van jou.
  Er zijn punten van overeenkomst tussen jouw boek en het boek van Tara.
  Jullie zijn beiden jonge schrijvers met veel kracht en talent. Ik hoop dat er nog veel mooie boeken uit jullie pen mogen vloeien!!

  Met een hartelijke groet!

 60. В наше время очень много аптечных виртуальных организаций реализуют различные товары.

  Там есть и женские возбудители, и вещества для мужского здоровья. Если вы желаете приобрести товары мгновенно, такие как Виагра или Сиалис, вам потребуется зайти тут [url=http://mister-vig.ru/levitra-moskva-dostavka]купить левитру с доставкой[/url]

  На mister-vig.ru есть огромное количество разных препаратов. Онлайн учреждение предлагает товары очень широкого спектра. Организация MISTER-VIG уже успела получить уважение у большинства.

  На сайте виртуальной аптеке регулярно реально найти изделия различного назначения, которые помогают мгновенно возбуждаться как молодому человеку, так и женщине.

  Если у вас возникнут проблемы вовремя оформления заказа, рекомендуем обратиться к руководству. Администраторы моментально устранят все трудности, а вы имеете шанс принять доставку в тот же день, или на следующие сутки!

 61. Официальный дисконт интернет-магазин кроссовок Nike в РФ

  В Москву наконец пришла настоящая весна, а это значит что настала пора убирать тяжелые зимние сапоги и ботинки и переобуваться в комфортную весеннюю обувь. Сертифицированный магазин Nike в Москве [url=https://justnike.ru/zhenshhiny/zhenskie-krossovki-nike-air-max-95-belo-krasnyj]https://justnike.ru/zhenshhiny/zhenskie-krossovki-nike-air-max-95-belo-krasnyj[/url] предлагает всем жителям столицы заказать профессиональные кроссовки для порта или ежедневной носки из оригинальной коллекции летнего сезона этого года.

  В настоящее время Nike считается одним из лидеров рынка хорошей спортивной обуви на всей планете: кроссовки этой марки носят для тренировок именитые спортсмены; политики, звезды эстрады и просто лидеры мнений не стесняются появляться на улице именно в кроссовках Найк.

  Если вам захотелось [url=https://justnike.ru/muzhchiny/]мужские кроссовки найк купить в дисконт интернет-магазине[/url] , то вам следует пользоваться услугами проверенного реселлера Nike в России, а не пытать счастья в бутиках. Китайские заводы активно подделывают американские кроссовки, применяя для этого не качественные и даже опасные для здоровья материалы. Такая поддельная обувь не прослужит и месяца, тогда как хорошие кроссовки Nike, при хорошем уходе, без всяких проблем «проходят» несколько лет.

  Сотрудничать с сертифицированным магазином Найк в Москве – это еще и невероятно удобно: для приобретения обуви сегодня не нужно даже выходить на улицу. Вы просто-напросто сделаете заказ на те кроссовки которые вам понравились через корзину сайта и ждёте приезда курьера. Для примерки дома, на условиях курьерской доставки, вы сможете выбрать три пары кроссовок, при необходимости перечень может быть расширен, но в данном случае за доставку надо будет доплачивать. После примерки выбранных кроссовок и поиска недочетов на них, вы оплачиваете заказ курьеру и отдаёте не подошедшие модели.

  В онлайн магазине сертифицированного дилера легендарной американской компании в Москве вы сможете купить востребованные покупателями изделия, в том числе не стареющие AirMax и [url=https://justnike.ru/zhenshhiny/]nike air max 90 кроссовки женские в дисконт[/url] .

  Обувь в каталоге сайта удобно сортируется по разным типам спорта, европейским и американским размерам, цене и расцветке. Если в ходе выбора товара и заказе доставки у вас возникнут сложности, то уладить все вам поможет консультант в полноценном online чате.

  Важные моменты доставки вы можете озвучить по телефону или специальном поле на сайте при оформлении заказа. Приобретайте фирменную спортивную обувь Nike в Москве, ведите здоровый образ жизни и получайте ощутимый заряд здоровья на каждый день!

 62. ПФР назвал возраст самого пожилого пенсионера в стране

  Самой пожилой пенсионерке России 128 лет, она проживает в Чеченской Республике.

  По данным Пенсионного фонда России, женщина родилась 1 июля 1889 года, передает RT.

  В конце марта Министерство здравоохранения сообщило о намерении увеличить среднюю продолжительность жизни россиян до 76 лет к 2024 году.

  7 мая президент России Владимир Путин поручил правительству обеспечить повышение средней продолжительности жизни в стране до 78 лет к 2024 году.

  Партнеры: У вас сложная финансовая ситуация? Срочно нужны деньги? Взять срочный займ вы можете на сайте – [url=http://все-займы-тут.рф/срочные-займы-12-05-2018]http://все-займы-тут.рф/срочные-займы-12-05-2018[/url]

 63. I have checked your website and i’ve found some duplicate content, that’s
  why you don’t rank high in google’s search results, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for;
  SSundee advices unlimited content for your blog

 64. Hey there would you mind letting me know which web host you’re
  utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?

  Cheers, I appreciate it!

 65. Somebody necessarily assist to make seriously posts I might state.
  This is the very first time I frequented your website page
  and to this point? I amazed with the research you made to make this
  actual publish amazing. Fantastic activity!

 66. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 67. I’ll immediately grab your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please permit me realize so that I could
  subscribe. Thanks.

 68. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days,
  yet I never found any attention-grabbing article like yours.

  It’s beautiful worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content
  as you probably did, the internet might be a lot more useful than ever before.

 69. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I’ve read this publish and if I may I want to recommend you few attention-grabbing issues or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.

  I desire to learn even more things approximately it!

 70. Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired! Very helpful info particularly the remaining part 🙂 I care for such info much. I used to be looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 71. I really like what you guys are usually up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you
  guys to our blogroll.

 72. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 73. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you have done a awesome job with this. In addition, the blog loads
  extremely quick for me on Firefox. Outstanding Blog!

 74. If you desire to grow your experience just keep visiting this website and
  be updated with the newest news posted here.

 75. I have been browsing online greater than three hours these
  days, yet I by no means discovered any fascinating
  article like yours. It’s pretty value enough for me.
  In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

 76. After I originally left a comment I appear to have
  clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with
  the same comment. There has to be a way you are able to
  remove me from that service? Many thanks!

 77. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉
  I may come back yet again since I bookmarked it. Money and
  freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 78. I’ve been surfing on-line more than three hours nowadays, yet I by no means found any interesting article like yours.
  It is beautiful value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made
  good content material as you did, the internet will probably
  be much more useful than ever before.

 79. Hello there, I discovered your blog via Google even as searching
  for a comparable topic, your website got here up, it appears to be like good.

  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply become alert to your blog thru Google, and located that it is truly informative.
  I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful if you happen to continue this in future.
  Many folks might be benefited out of your writing. Cheers!

 80. I will right away grasp your rss feed as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me recognise in order that I
  may just subscribe. Thanks.

 81. I am sure this article has touched all the internet users, its really really pleasant piece of writing on building up new website.

 82. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all site owners and bloggers made
  good content as you did, the net will be
  much more useful than ever before.

 83. I have been browsing online greater than three hours lately,
  yet I by no means found any attention-grabbing article like
  yours. It’s pretty worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the
  web shall be a lot more helpful than ever
  before.

 84. It’s the best time to make a few plans for
  the future and it is time to be happy. I’ve learn this put up and if I may just I desire to counsel you
  some interesting things or tips. Maybe you can write next articles relating to this
  article. I want to learn more things about it!

 85. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 86. Hi! I’ve been following your website for a long time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Austin Tx!

  Just wanted to tell you keep up the great job!

 87. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Appreciate it!

 88. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really great articles and I believe I
  would be a good asset. If you ever want to
  take some of the load off, I’d really like to write some content for
  your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me
  an e-mail if interested. Regards!

 89. This is my first time pay a quick visit at here and i am truly
  happy to read everthing at alone place.

 90. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.

  I have read this submit and if I may just I desire to suggest
  you few attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
  I desire to read even more issues about it!

 91. Now, the different level sorts that you can play in Mahjong Treasure Quest are located in a map based level selection screen, exactly where you will have to travel from a single level to the next, all through 20 different chapters, each featuring 15 levels.

 92. I’ll right away seize your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognize in order that I could subscribe.
  Thanks.

 93. wh0cd195556 [url=http://lisinopril.us.org/]lisinopril[/url] [url=http://provera.us.com/]provera visa[/url] [url=http://atenolol2018.us.com/]atenolol 100 mg[/url] [url=http://buymedrol.us.com/]Medrol Price[/url]

 94. wh0cd195556 [url=http://abilify4you.us.com/]abilify[/url] [url=http://amoxicillin2018.us.com/]amoxicillin[/url] [url=http://albuterolbestprice.us.com/]albuterol inhaler price[/url] [url=http://albendazole.us.com/]Albendazole[/url] [url=http://atenolol2018.us.com/]Atenolol 75 Mg[/url]

 95. wh0cd195556 [url=http://buylevaquin.us.com/]link[/url] [url=http://provera.us.com/]buy provera[/url]

 96. wh0cd195556 [url=http://vardenafil.us.org/]vardenafil[/url] [url=http://buyfluoxetine.us.com/]buy fluoxetine[/url] [url=http://buytetracycline.us.com/]Buy Tetracycline[/url]

 97. wh0cd195556 [url=http://genericviagra.us.org/]viagra online[/url] [url=http://propecia.us.com/]propecia[/url] [url=http://buycolchicine.us.com/]Buy Colchicine[/url] [url=http://clonidine.us.org/]clonidine[/url] [url=http://tadacip.us.org/]Cheap Tadacip[/url] [url=http://torsemide.us.com/]buying torsemide[/url]

 98. wh0cd195556 [url=http://eloconcreamprice.store/]elocon 0.1 cream[/url] [url=http://baclofen.video/]baclofen[/url] [url=http://lexapro.blue/]cipralex coupons[/url] [url=http://baclofenonline.store/]baclofen pill[/url] [url=http://metformin.pet/]metformin[/url]

 99. wh0cd195556 [url=http://albuterolbestprice.us.com/]Albuterol Inhaler[/url] [url=http://buyprovera.us.com/]provera online[/url] [url=http://tenormin.us.com/]tenormin no prescription[/url] [url=http://buyamoxicillin.us.com/]Buy Amoxicillin[/url] [url=http://cephalexin.us.org/]cephalexin[/url] [url=http://amoxicillinbestprice.us.com/]amoxicillin[/url] [url=http://buyviagraonline.us.com/]Buy Viagra Online[/url] [url=http://accutane18.us.org/]accutane 10mg[/url] [url=http://serpina.us.com/]buy serpina[/url] [url=http://buydiflucan.us.com/]diflucan[/url] [url=http://buymethotrexate.us.com/]Methotrexate Without A Prescription[/url] [url=http://genericviagra.us.org/]generic viagra[/url] [url=http://clonidine.us.org/]click this link[/url]

 100. wh0cd195556 [url=http://albendazole2018.us.com/]albendazole[/url] [url=http://buyalbendazole.us.com/]buy albendazole[/url] [url=http://augmentin.us.org/]learn more[/url]

 101. wh0cd195556 [url=http://buycafergot.us.com/]buy cafergot[/url] [url=http://nolvadex.us.com/]nolvadex[/url] [url=http://genericcialis.us.org/]generic cialis[/url] [url=http://albuterol18.us.com/]albuterol nebulizer[/url] [url=http://torsemide.us.com/]Order Torsemide[/url] [url=http://tadacip.us.org/]Order Tadacip[/url] [url=http://genericviagra.us.org/]generic viagra[/url] [url=http://amoxicillin.us.com/]amoxicillin[/url] [url=http://accutanebestprice.us.com/]accutane price[/url] [url=http://buyaugmentin.us.com/]Augmentin 875 mg[/url]

 102. wh0cd195556 [url=http://buyamitriptyline.us.com/]Generic Amitriptyline[/url] [url=http://buyviagraonline.us.com/]BUY VIAGRA ONLINE[/url]

 103. wh0cd195556 [url=http://wheretobuyviagra.store/]where to buy viagra[/url] [url=http://accutane.band/]accutane[/url] [url=http://metformin.pink/]metformin[/url] [url=http://cipro.doctor/]cipro[/url] [url=http://cheapviagraonline.store/]viagra[/url]

 104. wh0cd195556 [url=http://albuterol18.us.org/]cost of albuterol[/url] [url=http://tadalafil.us.org/]tadalafil[/url]

 105. wh0cd195556 [url=http://buyseroquel.us.com/]seroquel online[/url] [url=http://genericviagra.us.org/]Generic Viagra[/url] [url=http://torsemide.us.com/]buying torsemide[/url] [url=http://tenormin.us.com/]buy tenormin[/url] [url=http://amoxicillin2018.us.com/]amoxicillin drug[/url] [url=http://cheapviagra.us.org/]where can i get real viagra online[/url] [url=http://ventolin.us.org/]Ventolin For Sale[/url] [url=http://proscar.us.com/]proscar[/url] [url=http://avodart.us.com/]avodart[/url] [url=http://ciprofloxacin500mg.us.com/]cipro 500mg dosage[/url] [url=http://buyampicillin.us.com/]Ampicillin Antibiotic[/url]

 106. wh0cd195556 [url=http://retina.toys/]retin a tretinoin cream[/url] [url=http://albuterol.blue/]albuterol inhaler 90 mcg[/url] [url=http://seroquel.doctor/]seroquel liquid form[/url] [url=http://prozac.pub/]generic prozac price[/url] [url=http://retina.promo/]rein a non prescription[/url] [url=http://ventolinonline.store/]ventolin spray[/url] [url=http://amoxicillin.rocks/]amoxicillin[/url] [url=http://canadianpharmacycialis.shop/]cialis[/url] [url=http://ipratropiumalbuterol.store/]albuterol prescription[/url]

 107. wh0cd195556 [url=http://prednisone60mg.store/]prednisone 60 mg[/url] [url=http://wheretobuyviagra.store/]where to buy viagra online safely[/url] [url=http://xenical.toys/]xenical[/url] [url=http://retina.pet/]retin-a[/url] [url=http://ciproantibiotic.store/]cipro[/url] [url=http://propeciacost.shop/]how much does propecia cost[/url] [url=http://baclofen.pub/]baclofen[/url] [url=http://bentyl40mg.store/]bentyl[/url] [url=http://metformin.college/]metformin[/url] [url=http://prednisone.video/]prednisone[/url]

 108. I will right away snatch your rss feed as I can’t in finding your email
  subscription link or e-newsletter service. Do you have any?
  Please allow me know in order that I could subscribe.

  Thanks.

 109. wh0cd195556 [url=http://buymedrol.us.com/]buy medrol[/url] [url=http://ciprofloxacin500mg.us.com/]ciprofloxacin without prescription[/url] [url=http://accutanebestprice.us.com/]accutane[/url] [url=http://albuterol18.us.com/]albuterol prices[/url] [url=http://azithromycin2018.us.com/]azithromycin antibiotics[/url]

 110. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different
  topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

 111. It is appropriate time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve learn this submit and if I could I desire to counsel you
  few attention-grabbing things or tips. Perhaps you could
  write subsequent articles regarding this article.
  I want to read even more things approximately it!

 112. Another important component is that if you are an older person, travel insurance intended for pensioners is something that is important to really take into consideration. The more aged you are, greater at risk you’re for allowing something negative happen to you while abroad. If you are not covered by a number of comprehensive insurance plan, you could have a few serious challenges. Thanks for sharing your ideas on this web site.

 113. It’s very trouble-free to find out any topic on net as compared to books, as I found this post at this
  web site.

 114. Many thanks for being the tutor on this theme. We enjoyed your current article very much and most of all enjoyed how you really handled the aspect I thought to be controversial. You happen to be always really kind to readers much like me and aid me in my everyday living. Thank you.

 115. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply back as
  I’m trying to create my own blog and would love to know
  where you got this from or exactly what the theme is named.
  Appreciate it!

 116. It is the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 117. wh0cd195556 [url=http://buyseroquel.us.com/]seroquel xr 300[/url] [url=http://buytetracycline.us.com/]where to buy tetracycline[/url] [url=http://costofviagra.us.com/]Viagra cost[/url] [url=http://arthritispillsnow.com/]celebrex generic[/url] [url=http://nexium.us.com/]nexium[/url]

 118. I’ve learned some new things as a result of your website. One other thing I’d like to say is that often newer computer system operating systems are likely to allow far more memory to be utilized, but they in addition demand more memory simply to work. If your computer is not able to handle extra memory and the newest computer software requires that memory space increase, it is usually the time to buy a new Laptop. Thanks

 119. wh0cd195556 [url=http://amoxil.us.com/]amoxil online[/url] [url=http://buyaugmentin.us.com/]augmentin online[/url]

 120. wh0cd195556 [url=http://augmentin.us.com/]view site[/url] [url=http://amoxicillin.us.com/]amoxicillin tablets for sale[/url]

 121. wh0cd195556 [url=http://genericcialis.us.org/]cialis 20 mg[/url] [url=http://buyphenergan.us.com/]buy phenergan[/url] [url=http://sildalis.us.com/]sildalis online[/url] [url=http://buyarimidex.us.com/]cheapest arimidex[/url]

 122. wh0cd195556 [url=http://albuterol18.us.org/]albuterol[/url] [url=http://lisinopril.us.org/]full article[/url] [url=http://genericcialis.us.org/]buy cialis[/url] [url=http://buycafergot.us.com/]buy cafergot[/url] [url=http://buyhydrochlorothiazide.us.com/]Hydrochlorothiazide No Prescription[/url]

 123. wh0cd195556 [url=http://cialis.us.org/]cialis[/url] [url=http://amoxil.us.com/]click here[/url] [url=http://clonidine.us.org/]clonidine otc[/url] [url=http://buyarimidex.us.com/]arimidex no rx[/url] [url=http://buysildalis.us.com/]Sildalis Mastercard[/url] [url=http://buyfluoxetine.us.com/]more[/url] [url=http://genericcialis.us.org/]cialis[/url] [url=http://buysuhagra.us.com/]sildenafil citrate[/url] [url=http://avodart.us.com/]online avodart without prescription[/url] [url=http://amoxicillin.us.com/]amoxicillin clavulanate[/url] [url=http://accutanebestprice.us.com/]accutane[/url] [url=http://accutane18.us.org/]accutane[/url] [url=http://abilify.us.org/]cheap abilify[/url] [url=http://robaxin.us.com/]robaxin[/url]

 124. wh0cd195556 [url=http://buycytotec.us.com/]Generic Cytotec[/url] [url=http://arthritispillsnow.com/]cheap celebrex[/url] [url=http://sildenafil.us.org/]read full article[/url] [url=http://tadacip.us.org/]Tadacip[/url] [url=http://albuterolbestprice.us.com/]albuterol inhaler[/url] [url=http://synthroid.us.com/]synthroid[/url]

 125. wh0cd195556 [url=http://viagraforsale.us.com/]Viagra For Sale[/url] [url=http://ciprofloxacin500mg.us.com/]ciprofloxacin online[/url] [url=http://cephalexin.us.org/]cephalexin[/url] [url=http://tadacip.us.org/]tadacip[/url] [url=http://amoxicillin2018.us.com/]Amoxicillin[/url] [url=http://antabuse.us.org/]cheap antabuse[/url] [url=http://sildalis.us.com/]GENERIC SILDALIS[/url] [url=http://atenolol2018.us.com/]atenolol 50 mg[/url] [url=http://albuterolbestprice.us.com/]albuterol sulfate inhaler[/url] [url=http://torsemide.us.com/]Torsemide[/url] [url=http://provera.us.com/]buy provera[/url] [url=http://amoxil.us.com/]amoxil[/url] [url=http://buymedrol.us.com/]medrol price[/url]

 126. wh0cd195556 [url=http://albuterol.band/]albuterol inhaler buy[/url] [url=http://xenical.band/]xenical 120[/url] [url=http://ventolin.pink/]ventolin[/url] [url=http://albuterol.doctor/]albuterol[/url] [url=http://synthroid.auction/]buy levothyroxine online[/url] [url=http://prednisolone5mg.shop/]prednisolone 5 mg[/url] [url=http://glucophage.doctor/]glucophage[/url] [url=http://synthroid.tips/]buy levothyroxine online[/url] [url=http://retina2018.live/]retin-a[/url] [url=http://clindamycingel.store/]order clindamycin online[/url]

 127. wh0cd195556 [url=http://ciproantibiotic.store/]cheap cipro[/url] [url=http://baclofen.vip/]baclofen[/url] [url=http://elimiteonline.store/]elimite[/url] [url=http://lasix.vip/]cheap lasix[/url] [url=http://glucophage.doctor/]glucophage[/url] [url=http://vermoxonline.store/]vermox online[/url] [url=http://tamoxifen.doctor/]tamoxifen[/url] [url=http://indocinonline.store/]indocin[/url] [url=http://tadalafil.blue/]tadalafil tablets[/url] [url=http://moduretic.doctor/]moduretic[/url] [url=http://arimidexformen.store/]buy arimidex cheap[/url] [url=http://lasix.tips/]buy lasix on line[/url] [url=http://genericnexium.shop/]is there a generic nexium[/url] [url=http://viagrasoft2018.world/]generic viagra soft tabs[/url]

 128. wh0cd195556 [url=http://clomidonline.store/]clomid[/url] [url=http://retina.pet/]retin a gel[/url] [url=http://kamagra.pub/]kamagra[/url] [url=http://lisinopril.pink/]lisinopril online[/url] [url=http://clomid.doctor/]clomid[/url] [url=http://vpxlonline.store/]buy vpxl[/url] [url=http://lisinopril.ninja/]lisinopril[/url] [url=http://genericviagraonline.store/]generic viagra on line[/url] [url=http://trazodone.doctor/]trazodone[/url] [url=http://allopurinol.college/]find out more[/url] [url=http://arimidexformen.store/]arimidex[/url]

 129. wh0cd195556 [url=http://howmuchdoesviagracost.store/]low cost viagra[/url] [url=http://flagyl500mg.store/]flagyl 500 mg[/url] [url=http://antabuse.pink/]antabuse[/url] [url=http://cephalexin.rocks/]cephalexin[/url] [url=http://wellbutrin.vip/]view site[/url] [url=http://cephalexin.promo/]cephalexin[/url] [url=http://acyclovironline.store/]acyclovir[/url] [url=http://genericrevia.store/]revia[/url] [url=http://ventolin.video/]proventil for sale[/url] [url=http://anafranilclomipramine.store/]anafranil[/url] [url=http://bentylotc.store/]bentyl muscle relaxer[/url]

 130. Beste Franca,

  Ik wil even tegen je zeggen dat ik je een leuke schrijfstijl vind hebben. Je hebt humor en je schrijft lekker luchtig, vlot, begrijpelijk en bent leuk!

  Hoewel ik het zeer verdrietig vind dat je het geloof iD Heere Jezus niet deelt, hoop ik dat er nog meer romans van je mogen verschijnen. Zegen in alles, en fijn dat je een vriend van mij te woord stond die het soms erg moeilijk heeft!

  Hart.groet van een Gergemmer ud middenstand 🙂

  Hans van Veldhuijzen

 131. Beste Franca,

  Hoewel ik uit een vroegere generatie (1950) dan jij stam, zijn je boeken en verhalen (en niet te vergeten de preek van de leek over predestinatie in de Kloosterkerk) voor mij na Wolkers, ’t Hart en Siebelink, nog steeds feesten van herkenning. Ik ben in de jaren 50 en 60 opgegroeid en -gevoed onder de toorn van Toorman, een christelijk gereformeerde dominee in Den Haag die de gave van het woord niet ontzegd kon worden en die aanwendde om hel en verdoemenis over mij als jongeling uit te storten. Dat heeft mij er niet van weerhouden om het geloof rond mijn 20ste de rug toe te keren. Vanmorgen las ik in de VK het mini-interview met jou en mij viel bij de vraag over schuldgevoelens jouw anwoord op over het ongemak dat jij anderen bezorgt door af te wijken. Met name dat “afwijken” trof mij. En ik vroeg mij af of het niet veelmeer onze ouders en voorouders waren en zijn die afweken door in iets uiterst onwaarschijnlijks en onlogisch te geloven en met dat geloof en de bijbehorende bijbel aan de haal te gaan? Tegelijk vind ik het ook wel weer bij je passen om jezelf als de afwijkende te zien en daarmee je ouders en familie in hun waarde te laten.

  Hartelijke groet

  Joris Prins
  Den Haag

 132. Dag Joris, dank je wel voor je aardige bericht. Inderdaad, wie de norm is en wie afwijkt, dat hangt natuurlijk erg af van je perspectief. Hartelijke groet, Franca

 133. Beste Hans, Hartelijk dank voor je aardige woorden. Ze motiveren me om verder te gaan met schrijven. Hartelijke groet, Franca

 134. Beste Franca Eerst was ik sceptisch, zo van je nest bevuil je niet voor gewin. Ik ben wat ouder overigens niet bevindelijk, maar wel van walcheren, dus ik snap wat je schrijft en ik herken de tijdgeest. Inmiddels las/zie/voel ik dat je volstrekt integer bent en daarbij iedereen in zijn/haar waarde laat. Hoor nu mijn stem is een kunststukje heel authentiek voor het voetlicht gebracht. Omdat je respect uitstraalt naar waar je vandaan komt zal je hier breed gedragen worden. Je bent een mooi mens met diepgang. Inmiddels 2 bestsellers met een Zeeuws tintje. Ik hoop dat er volgen want dit tintje geeft niet alleen locale roem. Suk6 Franca en thks.

 135. Heb een lezing bijgewoond van Franca in Kampen, het onderwerp van de avond luidde; “Is religie in het leven een noodzaak?” (of in die orde). Het was een heel aangename, gezellige avond, waarbij de bezoekers tijdens de pauze verwend werden met een glaasje wijn (rood of wit) of fruitsap. Franca was, zoals steeds, goed besneden van tong en alert. Toch wel een podiumtalent, zou ik zeggen. Daarom is het een beetje zonde, vind ik, dat zij nog niet naar Vlaanderen is gekomen om hier ook eens een debatavond te verzorgen, bijvoorbeeld met Rik Torfs, theoloog en professor Kerkelijk Recht aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Onderwerp van het debat: “Kan Rome Franca terugwinnen?”

 136. Dag Bram, wat een aardig bericht en sorry voor mijn late reactie. Ik dacht dat hier alleen nog spam terechtkwam. Fijn dat je je door je vooroordelen niet hebt laten tegenhouden om iets van me te gaan lezen. Dat is echt een lovenswaardige prestatie, die ik zelf niet altijd opbreng. Veel dank daarvoor en ook voor je aardige woorden en wensen. Hartelijke groet en het beste, Franca

 137. Dag Rob, ik herinner me nog dat je helemaal uit Vlaanderen naar Kampen was gekomen. Ik hoop dat je er een mooie tijd hebt gehad. Ik was afgelopen zondag nog in Leuven ivm het Slow Book Festival en dat was een heel mooie middag. Dus ik kom graag nog eens, maar ik betwijfel of ik ooit nog katholiek word. Hartelijke groet, Franca

 138. Bij het opruimen van mijn boekenkast vond ik een kort gedicht, dat ik vele jaren geleden geschreven heb. Ik heb het graag terug gelezen. Misschien vind het ook fijn? Even situeren; ik wou de trein nemen van Namen (Namur in het Frans) naar Luxemburg, maar ik was verstrooid en nam de trein naar Andenne.

  NAMUR – ANDENNE

  Ik zat in de treinwagon
  ach, het was er zo warm

  Er was niemand die ik kende
  noch beminde

  Alleen op de wereld
  zonder houvast noch een mezelf

  De stemmen en ogen van mensen
  zo vijandig en bedreigend

  Om nimmer weer te keren
  naar dit addernest

  Van vergif valsheid bedrog
  en dood

 139. Nog eentje. Heb vijf jaar in Brugge gewoond. Dat is ook al weer zes jaar geleden. Een herinnering.

  BRUGGE

  Er zijn van die dagen dat je
  denkt dat hierna niets meer komt
  dat de appels die voorheen nog rijpten
  aan maagdelijke bomen
  pijnlijk verrotten in afgelegen kelders

  Dat een eekhoorn die noten vergaart
  in een verre oase van eik en boom
  opeens gegrepen wordt door een
  wiel

  Ik zag de verre heuvels en landen
  die mijn hart deden beven van vreugde
  Er leek geen einde te komen aan mijn gelukzaligheid
  te mogen rijden langs dorpen en boerderijen
  in het geloof dat mensen goed zijn
  altijd goed zijn

  Tot ik deze verrotte creaturen tegen kwam in een grote
  stad, waar alcohol en drugs de plak zwaaien
  seks en bedrog zo welig tieren
  dat je het liefst van al de rug wil draaien
  en teruggaan naar het Beloofde Land

  Maar dan komt zij niet ver van mij
  een mens van vlees en bloed
  bron van ongeluk en ergernis
  Zij, een mens, een lijf, een lief?
  die ik niet verlaten kan

  Soms kijk ik nog achterom
  en zie in de verte
  de brug, de laatste brug
  voor het begon

 140. Der Blauwe Reiter was een nieuwe kunstbeweging ontstaan in Duitsland, net voor de eerste wereldoorlog, met als voortrekkers Wassily Kandinsky (auteur van De Blauwe Ruiter), Franz Marc en August Macke. Mijn bewondering gaat vooral uit naar Franz Marc die prachtige gestileerde dierenfiguren maakte, vaak gesitueerd in een betoverend landschap. Hij gaf aan zijn dieren vrouwelijke trekjes (wimpers, elegante lijnen….), kijk maar eens naar zijn werk “Hond liggend in de sneeuw”. Franz Marc kwam om aan het oorlogsfront in Frankrijk, in 1916, getroffen door een granaat, terwijl hij met z’n paard een wandeling maakte.

  BLAUWE RUITER

  Ik zag de gevel en die gevel was wit

  Waren de luiken blauw
  om reigers te verwelkomen
  om reizigers te doen aankloppen?

  Was er achteraan het huis een rozelaar verborgen
  waar blauwvinken en mezen zochten wat zij vonden
  zonder kleine bloeddruppels
  hier en daar?

  Wanneer de karavaan voorbij rijdt
  en de abrikozentaart wordt doorsneden
  en verdeeld
  aan misnoegde gezichten

  Kon hij dan niet haar hand nemen
  en wijzen op de wijde velden
  waar nog plaats was
  voor velen; paarden en vee?

 141. MONACO

  De stank van smeltend asfalt
  die zich vermengt met acacia
  en cipres
  terwijl de ijsroom
  onder een roze parasol
  veel te snel smelt

  De billen van een serveuse
  eeltig van de zandkorrels
  en keien van een strand
  overspoeld door een golfslag
  te zwak om te vergeten
  wie je bent en waar je van komt

  Een trap tegen je kont
  en de eeuwige tarwevelden van
  Lorreinen
  spreiden zich uit
  terwijl de avondzon wegzinkt
  en de hitte van de dag
  neerslaat in de slaapkamers
  van hitsige vrouwen
  die willen, nu, nu en nog

 142. Nog een laatste gedicht en dan is het welletjes geweest….

  HERFST

  De heren van immobiliën
  en advocaturen
  ruiken weer de natte grond
  van herfst
  en bronstig hert

  De geoliede lopen
  van jachtgeweren
  omzwachteld in hertenleder
  netjes opgeborgen
  in Jaguars
  en Rovers

  Vertellen over vrouwen
  bergen
  vier wielen

  Vrij als een vogel
  als de hete soep
  uitgeschonken wordt
  in een vallei
  met opkomende mist
  waar dieren hun wonden likken

  En wachten
  tot de rovers
  zijn verdwenen

 143. Sorry, maar ik heb weer zin in een gedichtje.

  OEVER

  Wanneer ik zo door Kampen wandelde
  Keek ik naar haar langszij
  De wind blies door haar haren
  En haar blik was vrank en vrij
  en ook blij
  Onder een goed gesternte geboren
  was zij

  Zo vindt een strandjutter een schat
  als bij toeval
  op een morgen langs de Rijn
  Hij weet
  het is eenmalig
  en daarom uniek
  en niet voor herhaling
  vatbaar

 144. Pukkelpop is aan de gang, een redelijk populair muziekfestival dat elk jaar in augustus gehouden wordt in Belgisch Limburg. Dit jaar trad er een heel leuke groep op met de wat onverwachte naam: Gestapo Knallmuzik. Er wordt schijnduits gezongen, dat is Nederlands met een zware Duitse tongval, het is echt wel grappig hoor, luister maar;

  https://www.youtube.com/watch?v=V64vWQMDKjM

 145. CHA CHA

  Zij lacht met een beker koffie in de hand.
  Het waait en regent, maar dat deert haar niet
  want iets zegt haar, het wordt mijn dag,

  Holala, als dat maar goed komt
  en haar humeur niet swingt.
  Krijgt zij nu niet een krop in de keel
  en wellen er geen tranen op?
  Die blik was zo verschroeiend hard!

  Zij wacht op een stevige hand
  een vaste stem, een warme schouder
  zodat haar tred vastberaden wordt
  en niets, geen hindernis noch valstrik
  haar weg versperren zal.

 146. BLAUW EN ZWART

  Nou, Jezus, dit gaat mijn petje te boven
  Hoe mooi kan iemand wezen
  wandelend over besneeuwde paden
  op zoek naar paarden
  die ook graag even genieten van
  winterlucht en de stilte van een loodkleurige hemel?

  Dit grote, mooie land
  wij waren ooit één
  maar de geschiedenis heeft
  ons uit elkaar gerukt
  en wij, het Zuiden, blijven wat verweesd achter
  dom en kleinhartig
  ongeneeslijk verblind door eigenwaan

 147. blauw = strook van de Nederlandse vlag
  zwart = strook van de Belgische vlag

 148. EDEN

  Ik wandel in de tuin van een ander
  en probeer te genieten van al het schoons
  zonder om te kijken
  naar wie misschien opeens op mij toekomt
  om mij terecht te wijzen
  of de deur te wijzen
  als een onwelkome gast

  Zou zij mij zien
  vanuit de glazen veranda?
  Is zij onverschillig voor wie
  op bezoek komt?
  Daar zou ik mee kunnen leven
  want buiten deze tuin
  is er niets dan een uitzichtloze woestijn.

 149. sorry, maar ik zie dat het liedje van Adam Lambert vroeger wordt gegeven;
  keer dus terug naar 34’21” en dan kun je het beluisteren.

 150. Een Ierse Independant journalist, Clare Dwyer Hogg heeft een poëtische reportage gemaakt over de eventuele herinvoering van een hard border tussen Ulster en de Republiek.
  Het is een estetisch mooie reportage, met een journalist die af en toe in rijm spreekt.
  Maar wat mij ook treft is de dreigende ondertoon in zijn stem en zijn woorden; zo van, Engelsman, pas op met wat je doet met ons. Begin weer niet, of het zal je nog berouwen.

  https://www.youtube.com/watch?v=8cZe2ihEZO8

 151. Wie van onze en de vorige generaties zal ooit de Slag van de Somme (1916) vergeten? Mijn generatie, diegenen die geboren zijn in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw, kregen nog échte geschiedenislessen. Ik vrees dus dat de huidige generatie geen idee meer heeft over wat er toen, tijdens de jaren 1914-1918 zich afspeelde aan de diverse frontlinies. Ik wil jullie deze korte video tonen, zonder tekst. Voor mij zijn deze beelden sprekender dan de meest lijvige cursus geschiedenis. Dus, jongens en meisjes, schade ingehaald in minder dan vijf minuten!

  https://youtu.be/tlPJgyqeNBA

 152. Ik lees in de Herinneringen van de eerste kamerknecht van keizer Napoleon, Constant, dat het keizerlijk echtpaar (keizerin Marie-Louiise), in 1811, het moet oktober geweest zijn, de gemeente Broeck, in Noord-Holland, heeft bezocht. Die plaats was toen een Europese bezienswaardigheid; de huisjes waren van hout gebouwd, hadden maar één verdieping en waren heel mooi geverfd. De straten werden regelmatig gekuist (zelfs eens in de week! zegt Constant) en de bewoners konden prachtige, gekleurde zandtapijten maken, versierd met schelpen. Ook binnen was het één al verwondering; de Broeckse dorpsbewoners maakten mooie beeldjes, instrumenten, kantwerk, kortom de bezoekers vielen van de ene verbazing in de andere. Zoals gezegd noemt Constant het dorp “Broeck in Noord-Holland”. Zou het hier eventueel om het huidige Broek in Waterland kunnen gaan? Dank je wel. Oh ja, als je wil dat ik de beschrijving geef van het dorp, zoals opgenomen in de Memoires van Constant, wil ik dat voor jullie graag hier opnemen, eventueel met vertaling.

 153. GETIJDEN

  Oker, pastelkleuren
  Pistache roze of geel
  licht
  blauw

  langsheen de windzijde kijken naar buiten
  het hoeft niet warm te zijn
  want de dijk is altijd anders

  de wind waait uit een andere hoek
  de golven breken schuchter of woest
  of iets er tussenin

  En voor wie de gordijnen wil dichtschuiven
  is er altijd een kopje tee
  en een streling over het hoofdje van
  Minneke de poes

 154. Hallo Franca,

  Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik slechts de verfilming van je boek heb gezien. Maar wel tweemaal. Eenmaal in Cinecity in Vlissingen en vannacht op de televisie. Veel zaken zijn behoorlijk herkenbaar als je zo’n culturele achtergrond hebt.

  Zo te lezen aan alle reacties wordt het voor mij hoog tijd me ook eens te verdiepen in alle papieren uitgaven.

  Hartelijke groeten,

  Annelien

  ps: ik heb vroeger bij je op school gezeten, wat is de wereld toch klein

 155. Eén van de mooiste liedjes van 2020 – naar mijn smaak – is “Donne-moi ton coeur” van Louane;

  https://www.youtube.com/watch?v=sPsCXm14G58

  het liedje zit vol poëzie en de mooie, wat melancholieke stem van Louane wordt begeleid door een heerlijke sound

  De schoonheid van de tekst (die ik wat verder volledig weergeef) valt zo op te rapen uit volgende vier versen;

  J’imagine un nid de récits de mots tristes
  J’imagine un lit, une insomnie complice
  J’imagine une moi qui se noie dans tes vices
  Sans foi ni loi dans les mailles je me glisse
  J’imagine un homme, une femme, une nourrice
  Qui ne voit qu’un clone de moi dans mes disques

  DONNE-MOI TON COEUR

  Donne-moi ton cœur
  Ta main et le reste
  Donne-moi c’que tu es
  C’que tu es
  Dis-moi tes peurs
  Chagrin et le reste
  Dis-moi qui tu es
  Qui tu es
  J’imagine un monde
  Un monde céleste
  Où personne ne sort, nan
  Où personne ne reste
  J’imagine un cri
  Tes cris dans la nuit
  J’imagine tellement de choses de toi
  C’est peut-être toi que je suis des fois
  J’imagine un nid de récits de mots tristes
  J’imagine un lit, une insomnie complice
  J’imagine une moi qui se noie dans tes vices
  Sans foi ni loi dans les mailles je me glisse
  J’imagine un homme, une femme, une nourrice
  Qui ne voit qu’un clone de moi dans mes disques
  Un gros tintamarre dans mon âme novice
  Je vais rentrer tard car je ne vois plus les risques
  S’te plaît donne-moi ton cœur
  Donne-moi ce que tu es
  Ce que tu es
  Dis-moi tes…

 156. Maëlle is een zeer goede danseres, met een heel sterke présence, en zij kan ook prachtig zingen, kijk en luister maar naar “Sur un coup de tête”;

  https://www.youtube.com/watch?v=EHhpuxK2jlk

  SUR UN COUP DE TETE

  J’ai pris un verre d’Apollinaire
  Au fond de l’amphi avant-hier
  Un double calligramme sans glace
  Un cocktail de peur qui s’efface

  Sur mon ardoise, la craie se fâche
  Elle raye ma vie en antisèche
  Une goutte de blanc sur mon errance
  Je colle la page de mon enfance
  J’ose, j’ose
  Sur un coup de tête
  Une gueule de joie

  J’écris, je chante à l’encre de mes envies
  Sur un coup de tête
  Une gueule d’effroi

  Je fuis, j’évite l’ivresse des interdits
  J’ose encore
  J’ose plus fort
  J’entame le chapitre de l’audace

  Je quitte alors le bruit des classes (je quitte alors le bruit des classes)
  Dans les vapeurs de ma guitare
  Je m’éloigne des rimes du miroir
  Je fuis la concordance des temps
  Je me balade sur mon cahier (je me balade sur mon cahier)
  Je n’hésiterai plus un instant
  À respirer…

 157. ‘Pomme’ is de fictieve naam van een heel getalenteerde jonge Française. Zij laat mij denken aan Billie Eilish; dezelfde introverte wijze van kijken, een eigenzinnige muziek die nieuwe paden bewandelt. Luister even mee naar De-là-haut

  https://www.youtube.com/watch?v=LY1lCIDBK4k

 158. Pomme zingt eigenlijk ballades (what’s in a name?). Het volgende liedje werd vier jaar geleden opgenomen – wat is zij ondertussen fysisch veranderd – op een groot plein, ergens in een middelgrote (zo lijkt het mij toch) Franse stad.

  Pomme, haar gitaar en haar stem; wat een meesterlijke muzikante!

  https://www.youtube.com/watch?v=3DdV2p0k_Bg

 159. Michel Berger, een Franse singer-songwriter, heel bekend in de jaren ’80 en ’90.
  In 1990 componeerde hij het prachtige ‘Le Paradis blanc’. De intro is onvergetelijk; de roep van een walvis, gevoelig en krachtig tegelijk, misschien zoalsMichel Berger zelf?
  In 1992, twee jaar later dus, zou Michel overlijden als gevolg van een hartaanval. Hij werd 44 jaar.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z2OawuAcIF4

 160. …Eén van de betere websites over kunst is – naar mijn ervaring – deze;

  https://www.wga.hu/index1.html

  Je vindt er honderden schilderijen, sculpturen en bouwwerken in terug, op een zeer aangename wijze gepresenteerd.

  Kijk bijvoorbeeld even naar de werken van Johannes Vermeer; zij worden deskundig, maar bondig gecommentarieerd en ook vaak opgedeeld in detail afbeeldingen ervan.

  Je kunt uren door deze site dwalen, een reis naar het verleden.

 161. INTERMEZZO

  Het lijkt wel zondag
  De verwarming bromt geregeld
  en dompelt de kamer in een een
  lauwe warmte

  De dieren liggen knock-out en hun baasje
  tokkelt wat lusteloos op de toetsen van zijn portable
  en kijkt af en toe naar buiten
  waar een grijs-groen landschap wacht

  op wat?

  op een zonnestraal of regenbui?
  op een windstoot of sneeuwvlok?

  Het zal ons worst wezen,
  want de teerlingen zijn geworpen.
  Het sprookje is uit
  en de fee
  is niet gekomen.

 162. Historische figuren, geportretteerd door heel bekende schilders, worden via AI (artificial intelligence) terug tot leven gebracht.

  De Engelse royals zijn prachtig, maar voor mij zijn de Gioconda van Leonardo da Vinci en een zelfportret van Rembrandt echt wel de top!

  https://www.youtube.com/watch?v=bXCYBsG6ork

 163. Lang geleden ben ik naar Griekenland gereisd en het eiland Kreta; ik heb er prachtige volksmuziek gehoord. De schoonheid van de melodie en het instrument, vertolkt door een mooie stem en tussen de noten door hoor en zie je een zeebries overwaaien, dat zijn momenten om te koesteren, je leven lang;

  https://www.youtube.com/watch?v=0XwTRTGFQJM
  Artieste: Anastasia Fergadoti

 164. Teddy Swims brengt Let Me Love You.

  Intimistische muziek.

  Zou fantastisch wezen dit te horen in de Milky Way in A’dam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.