Nieuw boek: De Golf

Onlangs verscheen De Golf, waarin schrijver Bruno en academica Loes worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Een verhaal over een huwelijk, waarin de prioriteiten van de een niet die van de ander zijn. 

Bruno en Loes, schrijver en academica, kochten enkele jaren geleden een varend woonschip met het oog op de zeespiegelstijging. Ze kregen er een zoontje, Olivier. Hoe voorbereid ze ook zijn, als het gevaar ineens uit een heel andere hoek komt, hebben ze daar geen eenduidig antwoord op. Loes gelooft in therapie, althans, in therapie voor Bruno. Bruno zelf pakt het liever drastischer aan. Wanneer Loes een studente van haar op Bruno afstuurt, wordt het de vraag of hij zijn plan ooit nog kan gaan uitvoeren. 

In weinig woorden laat Franca Treur de personages worstelen met de uitdagingen van deze tijd. Er mag gelukkig gelachen worden, maar boven de zinnen hangt steeds de prangende vraag: Wat zou jij in deze situatie doen?

Franca werd geïnterviewd door het AD:

Wat is volgens jou de uitdaging van deze tijd?

“Hoe onderhoud je je relaties op een manier die iedereen past? Corona zet die onder spanning, omdat we verschillend denken over vaccins, en over hoeveel contact je kunt hebben. Meningsverschillen zijn er altijd, maar nu kan jouw gedrag grote gevolgen hebben voor anderen, dus zit iedereen elkaar voortdurend te beoordelen. Fascinerend! Dat merk ik ook in mijn eigen omgeving. Mijn familie is relaxed hierin, ik ben voorzichtig, mijn vriend nog veel meer. En dan merk ik dat je je altijd moet aanpassen aan degene die het bangst is.” 

In De Golf is dat Bruno. Kwam je ook door corona op het verhaal van Bruno en Loes?

“Het verhaal zat al langer in mijn hoofd. Het weer verandert, er zijn plotseling andere insecten. Er is het verlies van het gevoel van veiligheid. Bruno is bezig zich voor te bereiden op rampspoed in de vorm van de zeespiegelstijging. Daarom heeft hij Loes overgehaald om op een woonboot te wonen en legt hij stiekem grote voorraden eten aan. Als het water stijgt, stijgen ze mee, en als de supermarkten leeg zijn, kunnen ze zich redden. Toen kwam corona en vond ik het interessant dat je je helemaal kunt voorbereiden op een ramp, om vervolgens te worden ingehaald door een andere ramp waar je geen antwoord op hebt.”